OLAPLEX

(Nedan inlägg är från april 2015 och överflyttat från min gamla domän.)

I tisdags (14/4-2015) var det presslunch på Operaterassen inför den officiella lanseringen av senaste nytt inom hårindustrin nämligen OLAPLEX – molekylen som förändrar allt.

På plats fanns OLAPLEX amerikanska utbildare, de mycket trevliga Jordan och Slim.


Jordan och Slim turas om att berätta om hur OLAPLEX ’uppfanns’ och hur de kom i kontakt med det när de fick vara bland de första att sätta produkten på prov, tillsammans med kändisfrisören och koloristen Tracey Cunningham. Innan OLAPLEX fysiskt lanserades, hade de hunnit prova det på cirka 3000 personer.

OLAPLEX är en produkt utvecklad av Dr. Eric Pressly, PhD i material, och Dr.Craig Hawker, PhD i kemi.

Vad var det varenda frisör dagligen kämpade med?  Jo, skadat hår. Hår som går av. Hår som förstörts och tappat sin spänst. Kunder som bränt sönder sina testar med plattång, locktång, värmeredskap av alla dess slag. Hår som blekts, färgats, blekts och färgats igen. Hår som helt enkelt tappat sin gnista.

Vad är då skadat hår? För att förstå hur OLAPLEX fungerar så tar Jordan oss back to basics. Hår består av polymerer. Varje hår, oavsett kvalitet och typ (lockigt, rakt, afro, rött, svart osv) består av disulfidbindningar. Genom att tillsätta reduktionsmedel (blekning, färgning, permanent) går det att bryta disulfidbindningarna. Varje behandling med kemikalier på håret skapar en delning av molekyler. Då bildas två fria cysteiner. En singel cystein kan bilda ett perfekt par med en syremolekyl. Men ibland fastnar tre syremolekyler vid cysteinmolekylen, och då skapas istället sulfat, en cysteisk syra som ’äter upp’ proteinerna i håret. Resultatet blir hår som är kluvet, skadat, torrt, glanslöst, frissigt och sprött.

OLAPLEX, är en molekyl som binder sig till den ensamma cysteinen fortare än tre syremolekyler och hindrar på så sätt hindras den cysteiska syran från att bryta ned proteinet. För frisören innebär det att man kan använda en procentuellt starkare väteperoxid utan att riskera att håret ’smälter’ av eller fräts sönder.
För gemene man och oss som inte är kolorister betyder det att du till exempel kan bli både blond och permanentad vid samma tillfälle! Det är normalt sett antingen eller.

Jordan berättar som exempel hur Tracey Cunningham fått färga Jennifer Lopez från brunett till blond, till rödtott, till blond till brunett igen. Inom bara två veckor! DET har hittills varit i princip omöjligt utan ett resultat av svinto till hår, eller flint för att det gått av.

Kontentan av allt är att håret blir friskare, starkare och glansigare. Som exempel jämför Jordan med en vanlig gummisnodd. När den är ny är den slät och spänstig, och sträcker du den så ploppar den enkelt tillbaka till sitt utgångsläge. Efter X antal sträckningar börjar snodden att spricka och bli torr, och den studsar inte längre tillbaka. Tänk dig att håret är snodden. Tänk dig något som gör att snodden kan gå från utsträckt, sprucken, ospänstig och trött – tillbaka till hur den var när den var ny. Svaret är OLAPLEX.


OLAPLEX är först och främst ett frisörverktyg (nr 1, nr 2) som tillsätts i behandling där håret på något sätt ska manipuleras eller om det är mycket skadat.

Det finns också en hemmabehandling (nr 3) som läggs i blött, oschamponerat hår och lämnas i tio minuter. Denna är något utspädd jämfört med vad frisörerna använder och ett komplement till frisörbehandlingen eller i förberedande syfte om ditt hår är mycket skadat.

Hemmabehandlingen fick vi med oss hem och det ska bli spännande att se hur mitt hår förändras och förbättras.

Jag uppmanar er verkligen till att antingen googla eller kolla instagram för fantastiska bilder på hur OLAPLEX fungerar. Hashtagg OLAPLEX

STORT TACK till Mildhpr och Baldacci haircare för ett väldigt trevligt och intressant event, tack till operaterassen för god mat och tack till Jordan och Slim!

1 reaktion på ”OLAPLEX”

  1. Pingback: Recension OLAPLEX schampo & balsam – My Blog

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *